YER FISTIĞININ İLK SULAMASI
Yer fıstığımızı ektik.Normalde tava gelmiş toprağa ekilen yer fıstığı, sulamaya ihtiyaç duymaması gerekiyor.En azından araştırmalarım neticesinde bunu öğrendim.Ancak uygulamaya gelince, 2.ürün olarak ekildiği için, adeta zaman ile yarışılıyor.Çünkü hasat zamanı kasım ayına gelecek , o dönemde yağmurlara yakalanmamak gerekiyor.Ne kadar erken çıkarsa o kadar hızlı olur mantığı ile tarlayı ekimden sonra sulayarak yer fıstığının daha rahat çıkmasını sağlıyoruz.Gerçi biz tarla işleme sonunda toprağın tavının kaçtığını gördük.Havalar zaten sıcak topraktaki nem çok çabuk uçuyor.
YAĞMURLAMA YAPACAĞIZ,DİZİN BORULARI KAHYA!!
Yer fıstığı için en uygun sulama yöntemi yağmurlama sulamadır.Yağmurlama sulamanın avantajı şudur;yağmurlama sisteminde su toprağa eşit miktarda dağıldığından , bu yöntemle sulanan toprak daha gevşek yapıda olur.Gevşek yapılı toprak ise meyvelerini toprağın içerisinde oluşturan yer fıstığı için avantaj demektir.
Evet, boruları diz kahya! Kahya yok ama...Yüklen o zaman...Emeksiz yemek yolur mu?Boruları dizip bağlantıları yapıp açıyoruz vanayı.
2,5 - 3 saat civarı sulamadan sonra , boruları değiştiriyoruz.
Yerfıstığı, tuzla kavrulunca ne kadar güzel yemesi, keyifli bir atıştırmalık.Nasıl geliyor sofralara.Her adımında emek var.Aslında bu blogta bu emeğin hikayesini anlatıyorum biraz da. Aşama aşama ilerleyişini.Hiçbirşey öyle basit olmuyor.Ben inanıyorum ki kimsenin emeği boşa çıkmaz, illa ki gelir karşılığı.İnşallah, bizler de emeğimizin karşılığını görürüz.
YAĞMURLAMA TABANCASI MEKANİĞİ NASIL ÇALIŞIYOR
İşte Böyle
Sulamayı bitiriyoruz takvimler 14 Haziranı gösterdiğinde.Bundan sonra yerfsıtığının çıkmasını bekleyeceğiz.Hayırlısı Allahtan.
Hayırlı olsun inşallah.
YanıtlaSil