YERFISTIĞININ İLK ÇAPASINI YAPIYORUZ
Yerfıstığı yetişitiriciliğinde öğrendiğim ilk şey, yerfsıtığı bir çapa bitkisidir.Bu cümleyi birçok kitapta, makalede okudum.Ayrıca bu işte tecrübeli olan kimselerden de sıkça bu cümleyi işittim.Yerfıstığının, ilk çıkıştan itibaren ilk sulamaya kadar 2 veya 3 defa çapalanması çok iyi sonuç vermektedir.Burda dikkat edilecek husus yerfıstığının çapası yapılırken, ilk çapa yüzlek, ikinci çapa biraz daha derin, 3.çapa biraz daha derin olarak ilerlenmelidir.Bu şekilde toprağın altına giden köklere zarar verilmemiş olacaktır.
Yerfıstığında Çapa Ne Fayda Sağlıyor
Yerfıstığı yetişitiriciliğinde, çapalama ; hem yabancı otlarla mücadelede önemli bir yere sahipken, hem de toprağı gevşeterek yerfıstığının köklerinin daha rahat bir şekilde ilerlemesi için ortam hazırlamaktadır.Ayrıca bitkinin boğaz dolumuna da faydası olmaktadır.Gelişmenin ilk evresinde çok hassas olan yerfıstığı bitkisi çapa ile hızlanmaktadır.
Ayrıca çapa; bitkinin kök sistemini havalandırmak, ve topraktan buharlaşma ile su kaybını önlemek için de önemli bir yere sahiptir.Yerfıstığı bitkisinde iğneler (ginefor) oluşmaya başladığında çapalama işlemi bırakılmalıdır.
Yerfıstığında İlk Çapa Ne Zaman Yapılmalıdır
Yer fıstığında ilk çapa ekimden 20-30 gün sonra yapılabilir.Biz Ekimden 20 gün sonra ilk çapamızı çektik.İlk Çapayı gerçekten çok yüzeysel çektik.Aşağıdaki videoda da göreceğiniz gibi çapanın bıçakları toprağa 3-5 cm ancak giriyor.Çapanın üstüne koyduğumuz taşlara gülmeyin ama videoyu izlerken.Onlar çapaya koyulan ağırlıklar, taş çapa üstünde de ağır :D. Evelallah pratiğizdir.
30 Haziran itibari ile yerfıstığımızın ilk çapasını da çekmiş olduk.Ne demişler "Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur"
Kalın sağlıcakla...
Yorumlar
Yorum Gönder